facebook
Akce s Kvitok!
Objednejte si jakékoliv dva tuhé deodoranty od značky KVITOK a získejte od nás zdarma 1 kus deodorantu Bylinkové opojení (1 na objednávku).

Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Magnesium a jeho přínosy pro vaše zdraví

Hořčík, neboli magnesium, hraje klíčovou roli v udržení lidského zdraví a jeho pravidelný příjem bychom neměli podceňovat.

Co je magnesium a jaký je jeho význam pro lidské tělo

Magnesium nebo také hořčík, je esenciální minerál, který je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí. Tento prvek, označovaný chemickou značkou Mg, je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a klíčovým hráčem v enzymatických reakcích. Je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů a srdce a podílí se také na udržení pevnosti kostí. Jeho přínosů je však mnohem více.

Význam magnesia pro lidské tělo Hořčík hraje klíčovou roli v udržení zdraví. Tento důležitý minerál je zapojen do více než 300 enzymatických procesů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pomáhá regulovat funkci svalů a nervů, udržuje stabilní srdeční rytmus a přispívá k pevnosti kostí a zubů. Hořčík také podporuje syntézu bílkovin, produkci energie a reguluje krevní tlak.

Navíc je hořčík nepostradatelný pro metabolismus glukózy a inzulínu, čímž se podílí na prevenci diabetu. Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje mezi 300-400 mg v závislosti na věku a pohlaví. Dostatečný příjem hořčíku je proto klíčový pro celkové zdraví a vitalitu.

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku může vést k celé řadě příznaků, jako je chronická únava, svalové křeče, podrážděnost a nespavost. Může také způsobit arytmii, ztrátu chuti k jídlu, bolesti hlavy nebo slabost.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k vážnějším problémům, včetně zvýšeného rizika osteoporózy, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění. Rizikovými skupinami jsou těhotné ženy, starší lidé a sportovci, kteří potřebují vyšší příjem hořčíku kvůli zvýšené fyzické aktivitě nebo specifickým fyziologickým potřebám.

Přírodní zdroje hořčíku

Hořčík je přirozeně přítomen v mnoha potravinách, což umožňuje jeho začlenění do naší stravy. Mezi nejlepší přírodní zdroje hořčíku patří listová zelenina, jako je špenát a mangold, dále ořechy, semena a luštěniny. Zvláště bohaté na hořčík jsou například dýňová a slunečnicová semínka, mandle, kešu ořechy, fazole nebo čočka. Mezi další dobré zdroje patří celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže a ovesné vločky, a také avokádo, které je nejen výživné, ale také chutné.

Pravidelné zařazování těchto potravin do jídelníčku může pomoci udržet optimální hladinu hořčíku a přispět tak k celkovému zdraví a vitalitě. Pomoci s přísunem hořčíku mohou také správně zvolené doplňky.

Doplňky stravy s hořčíkem

Doplňky stravy s hořčíkem jsou užitečným způsobem, jak zvýšit příjem tohoto důležitého minerálu, zejména pro ty, kteří nemohou získat dostatek hořčíku z potravy. Existuje několik forem doplňků, jako je oxid hořečnatý, citrát, malát nebo magnesium bisglycinát. Nejlépe vstřebatelné jsou citrát a bisglycinát, které se doporučují pro osoby s nedostatkem hořčíku. Při výběru doplňku je důležité zohlednit individuální potřeby a konzultovat vhodnou dávku s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Interakce hořčíku s jinými látkami Hořčík ovlivňuje vstřebávání jiných minerálů, jako je vápník a zinek. Spolu s vitaminem D pomáhá zlepšovat vstřebávání vápníku. Některé léky, jako jsou diuretika, mohou snížit hladinu hořčíku v těle.

Hořčík není "jenom pro sportovce" Častým omylem je tvrzení, že hořčík je pouze nebo především pro sportovce. Faktem je, že hořčík je nezbytný pro všechny, zejména pro starší lidi a těhotné ženy.

3 tipy pro zvýšení příjmu hořčíku

  • Zařaďte do stravy více listové zeleniny, ořechů a semen.
  • Omezte příjem alkoholu a kofeinu, které mohou snižovat hladinu hořčíku.
  • Vybírejte doplňky stravy s dobře vstřebatelnými formami hořčíku (citrát, bisglycinát).

Hořčík je klíčový pro zdraví svalů, kostí a srdce. Pro zajištění dostatečného příjmu zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na hořčík a v případě potřeby konzultujte doplňky stravy s odborníkem.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist